1 Mayıs ve ardında bıraktıkları

Bu yıl Memur ve İşçi Sendika Konfederasyonları birlikte ve ortak hareket ederek hazırlanan 1 Mayıs olaylarındaki üzücü olaylar, bayram havasında gerçekleşmesi için verilen sözlere sadık kalınmaması olumsuzlukları tetikledi.

Bu birlik ve beraberlik yakınlaşmasını özünde tefrika ruhu taşıyan, kimileri tarafından gölge düşürülmeye çalışıldı. İlk olumsuzluk çelenk koyma kısmında başladı ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu konuşturulmamaya çalışıldı. Yaşanan arbedede Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar’ın kolu kırıldı. Düşünün bir genel başkanın kolu kırılıyor. Bu sıradan bir olay değildir.

Ama yinede sağduyu alanlara hakim oldu ve yukarıda bahsedilenlerin dışında kayda değer bir olumsuzluk yaşanmadı. İşin özeti bir yıl boşunca 1 Mayıs’ta eylem yapmayı, araba yakmayı, cam-çerçeve indirmek, kaldırım taşı sökmeyi hayal edenlerin hevesi boşa gitti. Çok değerli işçi ve sendika başkanlarını ve onların çok değerli yönetimlerini buradan kutlamamak elde değil.

Ülkemizin demokratikleşmesi konusunda atılan adımlara 1 Mayıs bakışının da değişmesinin de eklenmesi çok güzel bir gelişme. Ancak bir Mayıs’lar böyle mi kutlanmalı, illaki eylemlerle mi, bakınız Ankara’da ve İstanbul’da insanlar ne olur ne olmaz diye sokaklara çıkmaktan çekindiler. Kepenkler indirildi. Hatta Kızlay’da Necatibey caddesinde bir esnafın kapısına “1 Mayıs dolayısı ile kapalıyız” diye ilan asmış olması beni derin düşüncelere sevk etti. Nice iş toplantıları ve randevular iptal edildi. Oysa bayramlarda mutsuzluk yada umutsuzluk olmamalıdır. Asıl hedef toplumun tüm katmanlarının ortak mutluluğudur. Bundan böyle kutlamalar bu çerçevede yapılmalıdır.

Diğer taraftan Memur-Der olarak diyoruz ki, kimler bayram yapar. Bu güne kadar 1 Mayıs’lar eylemlerle, kavgalarla hatta kanlı olaylarla geçti ve hep böyle anıldı. Bu günden itibaren bayram kutlaması yapılsın isteniyor. Bu bir geçiş ve konfederasyonlarımız ile devletimiz bu konuda duyarlılık gösterdiler. Bu ayakta ve hep birlikte saatlerce alkışlanacak bir gelişme. Kutlu olsun hepimize.

Gelin birde madalyonun diğer yüzüne bakalım ve orada ne yazıyor hep birlikte okuyalım. Türkiye’de emeğin sahiplerinin böyle bir bayramı yapmayı düşündürecek bir durumu üzülerek belirtmeliyiz ki, şu an için bulunmamaktadır. Çalışan mutsuz. Emekli mutsuz. Sorunlar çözüme kavuşmamıştır. Sendikalar bas bas bağırıyorlar işçi, memur ve emeklilerin yürek dağlayan feryatları ortada. Aileler dağılıyor, canlar yanıyor, icralar ve takipler ve hatta intiharlar… Yani tablo hiç de hoş değil. Gülmeye, eğlenmeye, halay çekmeye lüzum yok. Bayram şu an için lüks.

Ama biz yine de, bu günün bayram havasında kutlanmasını iyi niyetle ve önümüzdeki yıllarda yapılacak bayram kutlamalarına esas olarak kabul ediyoruz. Madem ülkemizde 1 Mayıs olgusu devlet tarafından kabul görmüş, o zaman önümüzdeki yıldan itibaren çalışanların problemlerinin hallolması üzerine girişimlerde bulunma gayretlerinin yoğunlaşması gerekmektedir. Sendikalarımız bu konuda zaman zaman takdire şayan çalışmalar yapmaktadırlar ve daha da yapacaklardır da.

İşin özeti ;

1 Mayıs ile başlayan haftayı EMEK ve DAYANIŞMA HAFTASI olarak kutlanmalı ve o hafta içerisinde; Sivil Toplum Kuruluşları, Hükümet ve Üniversitelerin de işbirliğinde, çalışma hayatı ile ilgili paneller, konferanslar, sempozyumlar yapılmalıdır. Sonuç bildirileri basın ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Biz Memur-Der olarak böyle diyoruz…

Bayram yapmadan önce sorunlar çözülmelidir…

O zaman bayram yapmak çok kolay.

Hatta bayram yapmak için 1 Mayıs’ı beklemeye de gerek kalmayacaktır. Zaten çalışanların gönülleri bayram yapacaktır. Yeter ki, sorunlar çözülsün. Bu duygularla, bu yılki 1 Mayıs yaklaşımından dolayı, başta İstanbul Valisi (Eski) Muammer Güler ve Sendika Konfederasyonlarına Memur-Der camiası olarak teşekkür ederiz.”

Diğer taraftan; 2010 yılının 1 Mayıs gazileri,  Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar başkanlara geçmiş olsun dileklerimizi yeniden iletmek istiyoruz. Diğer taftan önceki yıllarda yaralanan yada hayatını kaybeden emniyet ve emek mensuplarını burada anmadan da geçemeyeceğiz.

Nice coşku dolu 1 Mayıs’lara…

Cengiz ÖZBAY
Memur Dernekleri Federasyonu