Kıyafet Dayatması çağdışıdır

Memur Dernekleri Federasyonu (Memur-Der) Genel Başkanı Cengiz Özbay, pozitif hukuk acısından, ''başörtüsü yasağının'' temelsiz olduğunu belirterek, ''kılık kıyafet dayatması çağ dışıdır ve artık son bulmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Özbay yaptığı yazılı açıklamada, yasağın kaldırılması yolunda atılan adımların engellenmesini ''çağ dışı'' olarak nitelendirdi. Sorunun halk tarafından çözüldüğünü savunan Özbay, şunlara kaydetti:

''Ahlaki ve hukuki dayanağı olmayan, tamamen keyfiliğe dayanan zulmü sürdürme gayreti kadınlara yönelik en büyük ayrımcılıktır. Başını örten hanımlara yönelik yıllardır uygulanan ayrımcılık hukuk devleti ilkesine aykırıdır. İnsan haklarına aykırı olan kılık kıyafet dayatması çağ dışıdır ve artık son bulmalıdır.

Anayasada yer alan maddelere göre, Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına saygılı bir devlettir ve insan hakları üzerine kurulmuştur. Herkes doğal temel haklara ve özgürlüklere sahiptir, din ve inanç özgürlüğü garanti altına alınmıştır. O zaman her yetişkin insan, kamu güvenliği ve genel ahlak gibi zorunluluklar dışında kıyafetini seçmekte özgürdür. Buna saygı duymak her bireyin görevidir. Başka anlamlar yükleyip, evrensel ilkeleri hiçe sayıp ideolojik takıntılarla hareket etmek kabul edilemez bir durumdur.''

Özbay, 'başörtüsü yasağının'' temelsiz olduğunu belirterek, ''kılık kıyafet dayatması çağ dışıdır ve artık son bulmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.