Yeni Anayasa Basın Açıklaması-21.10.2011

Memur Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı sayın Cengiz ÖZBAY 21 Ekim 2011 tarihinde İçkale Otelinde Anayasa Hukukçuları Prof.Dr.hasan Tahsin Fendoğlu ve Doç.Dr.Osman Can ile birlikte yaptığı basın açıklaması aşağıya çıkarılmıştır.

Çok kıymetli hocalarım, değerli basın mensupları, hanımefendi ve beyefendiler.

Öncelikle, son zamanlarda yapılan terörist saldırılarda şehit olan tüm güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Türkiye'nin günden güne güçlenmesini hazmedeyen küresel aktörlerin figüranlığını yapan terör örgütü, çoluk çocuk demeden vahşice öldürmeye ve kan akıtmaya devam ediyor. Sivilleşme çabaları ve özgürlüklerin sivil bir anayasa ile taçlandırılmaya hazırlanıldığı bir dönemde terör örgütlerinin bu azgın tavrı, amaçlarının ne olduğunu ortaya koyması bakımından son derece önemli ve dikkat çekicidir

Türkiye'nin hızlı kalkınma hamleleriyle ilgi odağı ve cazibe merkezi haline geldiği bir süreçte, bundan rahatsızlık duyan küresel güçlerin taşeronluğunu yapan terör örgütü, özgürlükler karşısında eriyeceğini çok iyi biliyor ve bu yüzden kanlı saldırılarla demokratikleşme çabalarını baltalamayı amaçlıyor. Artık açıkça anlaşılmaktadır ki; terör örgütünün amacı sivil anayasadır. Milletimizin özgürce ve refah içinde yaşaması için en büyük hamle anlamı taşıyan sivil anayasa çalışması, terör örgütünü çılgına çevirmekte, bu nedenle sivil anayasa sürecini baltalamak için her türlü kanlı yolu denemektedir. İşte bu nedenle; sivil anayasa, Türkiye'deki kardeşlik ve barış ortamının tesis edilmesi, huzur ve refah içinde güçlü ve lider bir ülke oluşturulması için birinci öncelikli mesele haline gelmiştir. Teröre inat, sivil anayasa yapılmalı, bunun için bir gün bile kaybedilmemelidir. Yeni ve sivil anayasayı acilen hayata geçirmek, millet olarak bir ihtiyaç değil, adeta zorunluluk halini almıştır.

Yaklaşık 30 yıldır sırtımızda kambur, ayağımızda pranga olan darbe anayasalarından kurtulmak için bugün tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız. 100'ün üzerinde sivil toplum kuruluşu ve alanında uzman onlarca akademisyenle birlikte Haziran ayında başlattığımız “100 STK-100 Uzman ile Yeni Anayasaya Sivil Yaklaşımlar” adlı çalışmamızın sonuç raporunu yayınlıyoruz. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları üniversite ve uzmanlardan gelen yazılı görüşler Alt Komisyonlarda  şekillendirilmiş, 1 Ekim 2011 tarihinde Anayasa Hukukçuları Prof.Dr.hasan Tahsin FENDOĞLU ve Doç.Dr.Osman CAN direktörlüğünde toplam 8 Komisyon ile çalışmalar yapılmıştır. Çalıştay Komisyon Raporları ışığında ÇALIŞTAY RAPORU ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalardaki amacımız, yapılacak yeni anayasanın olabildiğince kucaklayıcı, kapsayıcı ve adaletli olmasını sağlamaya yardımcı olmak, siyasi çıkarları uğruna anayasa çalışmalarını engelleyici tutum içine girecek siyasi gruplar varsa eğer, onlara da açıkça uyarıda bulunmaktır.

Yaptığımız çalışma, sıradan ve ısmarlama bir çalışma değildir. Bu çalışmalar; Edirne’den Hakkari’ye toplumun her kesimini temsil eden STK, Uzman ve Akademisyenlerin gönüllü olarak verdikleri katkı ve çabalarıyla ortaya çıkmıştır. Yeni anayasa hazırlık sürecinde bu çalışmalarımızın dikkate alınması, her şeyden önce katılımcı demokratik yönetim anlayışının bir gereği olacaktır. Bizim işimiz anayasa taslağı hazırlamak değil, yeni anayasada bulunması gereken hususların sivil bir bakış açısıyla, uzman ve akademisyenlerin de katkıları alınarak ortaya konulmasıdır.

Demokratik ve katılımcı yönetim anlayışının yerleşmesi açısından gündeme getireceğimiz şu öneri, toplumun tüm kesimlerinin siyasete katılması ve siyasi çözümler üretmesi adına son derece hayati önem arz etmektedir. Yapılacak olan yeni anayasada yer alması gereken en önemli konulardan biri, sivil toplum kuruluşlarının devlet yönetimine aktif olarak katkı sağlamak olmalıdır. Toplumun tüm renklerinin en geniş haliyle yönetime katılmaları, daha demokratik, daha isabetli ve daha kabul edilebilir kararlar alınmasını ve uygulamalar yapılmasını beraberinde getirecektir. Bu amaç doğrultusunda; her bakanlıkta, bakanlıklara bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında STK'larla iletişimi ve koordinasyonu sağlayacak bir birim oluşturulmalıdır.

Memur-Der olarak, sivilleşme, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri noktasında bir takım yanlışlıklar varsa sadece eleştiride bulunmak yerine taşın altına elini koyarak çözüm üretmek için bütün gücümüzle gayret gösteriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu kritik geçiş sürecini kavrayarak, bu süreçteki değişimlerde insiyatif alıyor, kafa yoruyor ve fikir üretiyoruz. Çorbanın tuzu eksikse tuzu, yağı eksikse yağı, suyu eksikse suyu olalım istiyoruz.

Yola çıkmaya niyetlenenler her zaman çok olur ama yolun sonunu getirebilenler yada hedefe varabilenler, ancak kararlılık ve azimle yürüyenlerdir. Bugün; ülke menfaati için birleşmek, gerek terörle mücadele, gerekse yeni anayasa için katkı sağlama zamanıdır. Gerek terörle mücadele , gerekse yeni anayasa siyaset üstü konulardır. Bu konuları siyaset malzemesi yapmak suretiyle körü-körüne muhalefet etmek, yersiz yere eleştirmek, çalışmaları sabote etmek, meclisin çalışmalarını tıkamak ve benzeri eylem ve tavırları anlamak mümkün değildir. Bu türden davranış sergileyenleri milletimiz asla affetmeyecektir.

Gerek Memur Dernekleri Federasyonu gerekse çalışmamıza destek veren STK, Uzman ve Akademisyenlerimiz adına hepinize göstermiş olduğunuz yakın ilgiden dolayı teşekkür eder, sizlerin nezdinde tüm kamuoyumuza selam ve saygılar sunar, sağlık ve esenlikler dilerim.

Saygılarımla.