Cengiz ÖZBAY

cengiz.ozbay@memurder.org.tr
DURUŞ SAHİBİ OLMAK
07/03/2014

Çok partili siyasal yaşama geçilen 1950 seçimlerinden günümüze kadar, 13 Milletvekili Genel Seçimi, 8 Milletvekili Ara Seçimi, 11 Yerel Yönetim Seçimleri, 8 Cumhuriyet Senatosu Kısmi Seçimi ve 4 adet Halk Oylaması olmak üzere 45 seçim yaşayan Türkiye;  kimi zaman sancılı, kimi zaman gündemi hareketlendiren süreçler geçirmiştir. Her seçim sürecinden yüzünün akıyla çıkan ülkemiz, Türk Halkının bilinçli, hakkaniyetli ve sağduyulu duruşu ile her zaman kendini dünyaya hayran bırakmıştır.

Türk tarihinde ilk seçim 1877'de yapılmış ancak;  bu seçimler bir seçim yasasına göre gerçekleştirilmemiştir. O günden bugüne değin, siyasi hayatta birçok değişim yaşanmış, bu suretle halkın vazgeçilmez bütünlüğü, zamanla oturmuş ve ona karşı güven duyguları pekişmiştir.

30 Mart 2014 seçim sürecinin başladığı, 17 Aralık 2013 tarihinden bu yana yaşanılan gündem, maalesef yıllarca emek verilmek suretiyle sağlanılan kazanımların her geçen gün, geriye gitmesi canımızı acıtıyor. Diğer taraftan seçim sürecinin olumsuz etkilenmesine sebep olmakta ve hala bu olumsuzluk devam etmektedir. Ülkem; siyasal, demokratik ve ekonomik yönden, telafisi kolay mümkün olmayacak unsurları hak etmiyor. Buna hiçbir kişi, kurum, kuruluş ve diğer yapılanmalar katkı sağlamamalıdır. İnanıyoruz ki Türk Halkı 30 Mart 2014 Pazar günü, bu konuda sağduyulu bir duruş ile taraflara cevap verecektir.

Diğer taraftan; öngörüş sahibi kimi politikacı, bürokrat, STK lideri ve medya temsilcileri bu dönemeçte sıkıntısız olarak ilerleme konusunda, yönlendirmeleri ile Türkiye’ye yakışan bir seçim yaşanacağına inanıyoruz.

Osmanlı’dan günümüze; dili, dini, ırkı ne olursa olsun, birlik içinde yaşayan bu halk, günümüze kadar seçimlerde yöneticilerini; hizmet, adalet ve hakkaniyetlerine bakarak kimini ödüllendirmiş, kimini de cezalandırma duruşu almıştır.

Gün be gün, değişen ve gelişen dünyada; yönetim ve idarelerde esas dikkat edilmesi gereken husus, biraz daha ketum ve daha dikkatli bir tavır sergilemektir.

Seçim sürecine giren tüm adayların, öncelikli olarak dikkat etmesi gereken; bir idarecinin olgunluk ve tecrübesinde olmaya özen ve dikkat etmesidir.  Bu anlamda söylemlerde birlik ve beraberliğe davet, kucaklayıcı diğer taraftan sağduyuyu harekete geçiren tarzda olmalıdır.

Unutmayalım ki; politik yelpazeniz, renginiz ne olursa olsun, yapılması gereken etik bir dizidir. Arkadan dolanmak suretiyle, halkın tabanda kabul etmediği, iyi niyetli olmayan ittifaklar helak olmaya mahkûmdur. Diğer taraftan politikacı; koruyucu, yapıcı ve kriz durumlarında ılıman yaklaşım duruşa sahip olmalıdır.

Özellikle muhalif olarak adlandırdığımız kimi kesimlerin de aynı hassasiyetle, duruma odaklanma duruşu göstermesi gerekir. Bu sayede hem seçim hem de diğer konulardaki süreç, keyifli ve adaletli ilerleyecektir.

Tüm seçmenlerimizi sağduyu ile hareket etmek ve tüm adaylarımıza genel kabul görmüş bir duruş ile ülkemizi bu puslu havadan kurtaracak, adeta tarih yazacak bir sonuç için yürekten alkışlamak istiyoruz.

Selam ve saygı ile

Cengiz ÖZBAY